Pripomočki (preležanine)

Bistvenega pomena je preprečiti pojav preležanin.
Da bi izbrali kar najbolj ustrezen pripomoček, je potrebno preizkusiti, kako ga prenaša pacient in oceniti stopnjo tveganja. Med različnimi lestvicami za ocenjevanje tveganja se sklicujemo na Nortonovo lestvico, ki stanje pacienta določi na podlagi petih kriterijev. Za izboljšanje preventivnih ukrepov je treba oceno potreb narediti na podlagi ocene dejavnikov tveganja.

Upoštevati moramo tudi tveganja, povezana z okoljem.
• Nepremično ležanje povzroča povišan pritisk na določenih področjih glede na položaj telesa (preležanine na hrbtu, bokih, trebuhu, sedeč položaj). Dolgotrajen pritisk je glavni krivec preležanin, saj pritisk na kapilare povzroči lokalno pomanjkanje kisika, ki mu sledi povišanje tlaka v žilah in tkivni edem, ki še dodatno ovira prekrvitev v kapilarah.
• Vdolbine, povezane s premeščanjem osebe v posteljo ali v naslanjač: pritisk ovira prekrvitev.
• Trenje kože ob rjuho ali prevleko naslanjača.
• Vlaga, ki naredi kožo še bolj občutljivo.

V primeru poškodb hrbtenjače je tveganje za nastanek preležanin še večje zaradi izgube občutljivosti!

S pomočjo Nortonove lestvice preverite stopnjo tveganja za nastanek preležanin.

 

nortonova lestvica

kako izbrati prelezanine


Care Protect Pedi

CareProtectPedi je edinstven in patentiran pripomoček za zaščito pred pojavom preležanin na stopalu (predvsem na peti). Namestitev je enostavna, pacientu omogoča ohranitev mobilnosti. Izdelan je iz koži prijaznega Jerseya, ki vsebuje 92% bombaža in 8% elastana. Care protect Pedi se pere na 60°C, lahko pa ga 10-krat operete tudi na 90°C.

Care protect Pedi

 

 


Poliuretanska pena za stopalo

Poliuretanska pena za stopalo je primerna za paciente z zmernim in visokim tveganjem za nastanek preležanin in pomaga pri zdravljenju preležanin. Popolnoma razbremeni peto in omogoči prost pretok krvi. Pena ima dodan trak za fiksiranje. Čisti se z milom in vodo.

poliuretanska pena za stopalo proti preležaninam