Vprašanja in odgovori opornice ortoze medicinski pripomočki

VPRAŠANJE

Fizioterapevtka mi je svetovala, naj si kupim opornico a ne vem, kaj bi bilo primerno zame. Težave in bolečine imam predvsem pri hoji s hriba, po stopnicah navzdol, pri hitri hoji (o kakem teku, odbojki, smučanju sploh ne upam razmišljati čeprav si zelo želim to še kdaj početi, čeprav bolj “penzionistično”). Moj edini šport zadnjih let je kolesarjenje, a bi se res rada spet pridružila možu in otrokom ter šla z njimi v gore. Bolečina je znotraj kolena, včasih moram kakšen gib ustaviti, da se v kolenu “vse poravna” in lahko nadaljujem s hojo. Rada bi imela opornico, ki bi mi lajšala hojo in po možnosti “čuvala” moje koleno, da bi se jaz lahko spet ukvarjala s kakšnim pametnim športom. Za nasvet vam bom zelo hvaležna!

  ODGOVOR

Glede na vašo opredeljeno diagnozo, vam priporočam opornico za pogačico. Primerna bi bila Genu Pro activ. Opornica izdelana iz 3D kompresijske tkanini, ki se lepo prilagaja okončini, je tanka in zračna. V predelu pogačice ima vdelan silikonski vložek v obliki Y, ki podpre in stabilizira pogačico. Pri strani ima blage opore za boljšo stabilnost. Opornica je izdelana tako, da se lepo prilagaja kolenskemu sklepu in ne ovira gibanja. Cena: 39,84 eur.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na tel: 01 433 22 71.

Lepo vas pozdravljam.

Nataša


VPRAŠANJE

Sicer imam že celo življenje bolečine v križnem in vratnem delu hrbtenice mislim da zaradi dela na njivi, goricah in gozdu kot otrok in seveda takrat noben otrok ni “šparal” potem pa še študij vmes prisilna drza pri računalniku ter delo v negi dvigovanje ljudi itd… pred tremi tedni me je pa prvič kot pravijo vsekalo v križu .. sicer ni bilo tak da nebi mogla hodit ali se zravnat ampak me je cukalo in ob kakšnem gibu vsaj 10 do 20 krat na dan fejst vščipnilo… Danes sem zaključila s 6. obiskom manualne terapije stanje je res super ampak se vedno čutim da ni vse OK … ker se moram po treh tednih vrniti na delo in spet na stare običaje dvigovanje in 13 urne delavnike bi nujno rabila oporo Ki bi res razbremenila moj hrbet hkrati pa ne bila v preveliko breme… tudi z rameni oz drza imam probleme se sicer vsake toliko spomnim in vzravnam ampak skozi sključena sedim od utrujenosti verjetno me že pol skup vleče. Prosila bi vas za nasvet katero opornico izbrati da lahko se naprej opravljam svoj poklic (denar ni problem). Sicer pa že premišljujem o menjavi službe da grem v kak dom kjer ne bom rabila delat v negi… Najlepša hvala za vso vašo pomoč in veliko zdravja se naprej.

  ODGOVOR

Vaša težava je dokaj resna glede na vašo starost in delo, ki ga opravljate.  Če gledava sam problem, potem bi zagotovo bila prava izbira Lombax Dorso, ref: 845, cena 214,95, žal pa v tem pripomočku ne boste mogli delati, ker vas sili – korigira v pravilni položaj tako ramen, kot hrbtenice, medenice in kolen – torej protokol pravilnega dvigovanja.

Poglejva bolj življenjsko; najbolj pomembno je da rešiva bolečino v križnem predelu. Odlična izbira je križni pas Lombastab, ref: 853, cena 88,43 – križni pas omogoča prilagajanje kompresije, glede na delo, ki ga opravljate in vašo bolečino oz. razpoloženje. Prednost je tudi v tem, da ga ne potrebujete odstraniti iz telesa, ko ste aktivni, samo kompresijo popustite in mišice morajo delati. Namreč križni pas se nosi omejen čas, v kosu cca 2 uri.

Druga izbira bi bil Lombaskin, ref: 870, cena 62,91.  Najlahkotnejši in najbolj mehak – prilagodljiv križni pas na trgu. V križnem predelu vas podpre, omili bolečino, v sprednjem predelu je ožji (to velja za oba pasova), vas pri gibanju ne ovira.

Za dodatne informacije lahko pokličete 01 433 22 71.

Lepo vas pozdravljam.

Nataša