Rožnati oktober je svetovni mesec osveščanja o raku dojk. Ob tej priložnosti smo se pogovarjali z dr. Simono Borštnar, dr. med., ki je pojasnila, da je ravno rak dojk najpogostejši rak pri ženskah in zajema dobro petino vseh rakov pri pripadnicah nežnejšega spola.
Rak dojke Proteze

Število zbolelih še vedno raste. Kaj je temu vzrok?
Vzrok za to je vpliv različnih dejavnikov: dednih, dejavnikov okolja in načina življenja. Prav tako tudi odlaganje prvega poroda na kasnejša leta v novejšem času povezujejo z večanjem incidence raka dojk v zadnjih desetletjih.

Včasih so se s to boleznijo najpogosteje soočale ženske, od 50 do 65 leta, kajne?
Kako mlade zbolevajo zdaj? Še vedno najpogosteje zbolevajo ženske od 50 do 65 leta starosti. Rak dojk pri zelo mladih ženskah je redek, vendar pa pojavnost, podobno kot v splošni populaciji raste. Starostni skupini pod 40 let pripada 5-7 % vseh rakov dojk.

Ali menite, da je preventive pri tako mladih manj ravno zaradi tega, ker se še vedno zdi, da mlad človek ne more imeti raka?
Za preprečevanje raka dojk in drugih rakov veljajo podobni ukrepi kot za preprečevanje kroničnih bolezni, kot so npr. bolezni srca in ožilja, to je zdrav življenjski slog. Sem spada tudi največ zmerno uživanje alkohola in izogibanje kajenju.

Kaj svetujete mladim dekletom? Kako naj skrbijo za svoje zdravje oziroma, kaj lahko naredijo za preventivo?
Tveganje za razvoj raka dojk povečujejo debelost in prekomerno uživanje alkohola. Redna telesna aktivnost zmanjšuje tveganje. Nekoliko večje tveganje za raka dojk imajo dekleta in mlade ženske, ki jemljejo hormonska kontracepcijska sredstva, zato je pomembno, da jih jemljejo pod nadzorom ginekologa. Pomembno pa je seveda samopregledovanje dojk. Tako lahko mlado dekle ugotovi, če se je v dojkah pojavila zatrdlina ali drugačna sprememba, in se nanjo odzove. Bolj naj bodo pozorna dekleta, ki imajo v ožji družini sorodnico, ki se je zdravila za rakom dojk. Te imajo večje tveganje, da bodo zbolele.

Kdaj je najbolj primeren čas za samopregledovanje dojk?
Pri mladih ženskah priporočamo samopregled vsak deseti dan po začetku menstruacije. Treba je sistematično pretipati obe dojki, pa tudi pazduhi in nadključnični loži. Poleg novo nastalih zatrdlin je potrebna tudi pozornost glede spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenosti bradavice ali izcedka iz nje.

Vsaka bulica torej še ne pomeni raka …
Res je, vsaka bulica še ne pomeni raka. Večja je verjetnost , da so benigne. Pri mladih ženskah se dojki pod vplivom ženskih hormonov spreminjata med vsakim menstruacijskim ciklusom. V drugi polovici menstruacijskega ciklusa dojki postaneta nabrekli in boleči. Bolečina in zatrdlina, ki jo ženska občuti nekaj dni pred menstruacijo ali nekaj dni zatem sta normalen pojav. Taka zatrdlina v naslednjih dneh navadno ni več tipna. Če pa ostane in se tekom menstruacijskega ciklusa ne spreminja, pa je potreben pregled pri zdravniku in navadno tudi punkcija. Samo tako se lahko dokončno opredeli, ali je zatrdlina nevarna ali ne.

Ali so, poleg bulice, še kakšni tipični znaki, da je rak v našem telesu? Morda bolečina v ramenskem delu roke, občutek zategnjenosti v predelu dojk, spremembe na bradavici …?
Navadno ne. V redkih primerih se lahko rak izrazi z oteklo dojko, rdečino kože in spremembo kože podobno pomarančni lupini. Gre za t.i. vnetni karcinom, ki zahteva res takojšnjo obravnavo. Spremembe na bradavici so prav tako redke, vendar pa možne in so lahko rakave. Bolečina pri raku, ki je omejen na dojko, navadno ni prisotna. Če pa se rak razširi na bezgavke ali vrašča v kožo, pa to lahko povzroči neprijetne občutke, tiščanje in tudi bolečino.

Kdaj svetujete samoplačniški pregled mamografije ali pregled z ultrazvokom?
Preventivne mamografije pri vseh mladih ženskah ne priporočamo, rezen če imajo v družini bližnje sorodnice (mama, sestra) z rakom dojk. Samoplačniški pregledi niso potrebni. Za mamografije in UZ dojk je poskrbljeno v javnem zdravstvu in sicer v Centrih za bolezni dojk, na pregled pa vas lahko napoti vaš ginekolog ali družinski zdravnik, če presodi, da je to potrebno.

Raka je vse več, a hkrati se zvišuje tudi uspešnost premagane bolezni, kajne? Moderna tehnologija in znanje sta pripomogla temu, da se smrtnost zaradi raka dojk znižuje oz. da se povečuje starostna doba oseb, ki so raka prebolele …
Da, uspešnost zdravljenja je vse boljša, umrljivost pada, preživetja pa se podaljšujejo.

Še kakšen nasvet za naše bralke?
Če opazite spremembe na dojkah, naj vas strah ne ohromi. Obiščite zdravnika in mu zaupajte težavo. Zgodnje ukrepanje je izjemno pomembno, verjetnost ozdravitve pa zelo velika, saj je rak dojk eden najbolj in tudi čedalje bolj obvladljivih rakov.

Sara Sočan
Objavljeno v reviji Bogastvo zdravja.

 

ORTOPEDSKI NEDRČEK DIANA,

Nedrček Biancaref: 57 255 Nedrček Diana je idealna kombinacija uporabnosti, udobja in mode. Predvsem uporaben po mastektomiji dojke ali pri večjih dojkah, ki potrebujejo boljšo oporo. Ortopedski nedček Diana ima široke naramnice, kar je zelo pomembno, da se naramnica ne zareže v kožo in preprečuje nastanek limfedema. Nedrček je pod pazduho visoko zaprt, prav tako v sprednjem delu, da preprečuje zevanje. Žepki v nedrčku Diana so bombažni in brezšivni, všiti diskretno in neopazno. Nedrček Diana je na voljo v treh barvah: bela, bež in črna, v velikostih od 75 A do 105 D. Lahko ga dobite v okviru standarda na naročilnico ZZZS.

PRSNA PROTEZA SOFT & LIGHT,

Prsne proteze Silima Direct

 

ref: 66378 Prsna proteza Soft & light, je 30 % lažja od ostalih oblik, posebna prevleka na notranji strani zagotavlja 50 % manj znojenja. Izdelana je iz silikona, ki je izredno mehek in prožen, odlično se prilagaja v nedrčku in daje videz naravnih prsi. Material je podoben naravni konsistenci kože. Silikon je odporen na klor in slano vodo. Na zunanji strani je poseben matiran končni sloj, daje videz naravne kože. Ima anatomsko obliko, vdolbina na notranji strani, ki preprečuje draženje brazgotine in omogoča naravno gibanje. Dobro se prilagaja na telo, zahvaljujoč tankim lepo zaokroženim robovom. Na voljo v številkah od 2 – 11 v košarici B in od 3 – 14 v košarici C. Lahko jo dobite v okviru standarda na naročilnico ZZZS.

PRSNA PROTEZA ULTRA LIGHT,

Prsne proteze Ultra Light

 

ref: 66374 Prsna proteza Ultra light, je 60 % lažja od ostalih oblik. Posebnost prsne proteze Ultra light ja votla notranja stran. Na notranji strani so posebni koncentrični krogi, ki držijo obliko prsne proteze. Ker je notranja stran votla, je prsna proteza izredno lahka in zračna. Na spodnjem delu ima poseben kanal za odtekanje znoja oz. vode. Še posebej jo priporočamo za nošenje v kopalkah in za ženske ki se veliko ukvarjajo s športom. Silikon je odporen na klor in slano vodo. Na zunanji strani je poseben matiran končni sloj, daje videz naravne kože. Dobro se prilagaja na telo, zahvaljujoč tankim lepo zaokroženim robovom. Na voljo v številkah od 2 – 11 v košarici B in od 3 – 14 v košarici C. Lahko jo dobite v okviru standarda na naročilnico ZZZS.