Kako izbrati primerno blazino?
Da bi izbrali kar najbolj ustrezno blazino, je potrebno preizkusiti, kako jo prenaša pacient in oceniti stopnjo tveganja. Med različnimi lestvicami za ocenjevanje tveganja se sklicujemo na Nortonovo lestvico, ki stanje pacienta določi na podlagi petih kriterijev. Za izboljšanje preventivnih ukrepov je treba oceno potreb narediti na podlagi ocene dejavnikov tveganja.

Upoštevati moramo tudi tveganja, povezana z okoljem.
• Nepremično ležanje povzroča povišan pritisk na določenih področjih glede na položaj telesa (preležanine na hrbtu, bokih, trebuhu, sedež položaj). D olgotrajen pritisk je glavni krivec preležanin, saj pritisk na kapilare povzroči loka lno pomanjkanje kisika, ki mu sledi povišanje tlaka v žilah in tkivni edem, ki še dodatno ovi ra prekrvitev v kapilarah.
Vdolbine, povezane s premeščanjem osebe v posteljo ali v naslanjač: pri tisk ovira prekrvitev.
Trenje kože ob rjuho ali prevleko naslanjača.
Vlaga, ki naredi kožo še bolj občutljivo.

POZOR! V primeru poškodb hrbtenjače je tveganje za nastanek preležanin še večje zaradi izgube občutljivosti!

S pomočjo Nortonove lestvice preverite stopnjo tveganja za nastanek preležanin.

nortonova lestvica

kako izbrati prelezanine


Blazina iz pene in tekočega gela

Sedežna blazina proti preležaninam iz pene in tekočega gela je narejena iz izredno trpežne pene in iz tekočega gela, ki se prilagaja premikom telesa. Pena pod tekočim gelom zagotavlja odlično porazdelitev pritiska. Blazino priporočamo pacientom z nizkim do zmernim tveganjem za preležanine. Blazina proti preležaninam iz pene in tekočega gela je nepremočljiva, prepušča znoj, pralna je pri 90°C, lahko se jo sterilizira. Blazino priporočamo pacientom z nizkim do zmernim tveganjem za preležanine. Največja dovoljena telesna teža je 95 kg.
blazina iz pene in tekocčga gela


Anatomska blazina iz spominske pene

Anatomska sedežna blazina proti preležaninam je narejena iz spominske pene. Je vodoodporna, prevleka je narejena iz zračnega materiala in je pralna na 90°C, podlaga je nedrseča. Blazina je klinasta, s tem zmanjšuje možnost drsenja po sedežu (pri kolenih je visoka 9 cm, zadaj pa 6 cm). Blazina nudi zaščito pred preležaninami sednice, narejena je odprtina, ki razbremeni pritisk na trtico. Anatomsko blazino iz spominske pene priporočamo pacientom z zmernim do visokim tveganjem za preležanine. Največja dovoljena telesna teža je 100 kg.