MEDICINSKE KOMPRESIJSKE NOGAVICE

Kompresijsko zdravljenje je oblika oskrbe bolnika, indicirana pogosteje kot se običajno zdi. Z ustreznim zunanjim pritiskom na prizadeta tkiva ali organe učvrstimo oslabljene strukture, zmanjšujemo krvni, praviloma venski, a tudi limfni zastoj. S tem pospešimo krvni pretok in izboljšamo oskrbo tkiv, včasih dosežemo vsaj delno imobilizacijo prizadetih sklepov itn. Glede na raznolikost bolezenskih stanj in okvar, pri katerih je zunanja kompresija nujna, se uporabljajo prav različni pripomočki. Včasih standardni izdelki, včasih izdelki, narejeni po meri, včasih improvizirani.

Lokalna kompresija venskega ulkusa in okolice z blazinico, narejeno iz penaste gume ali drugih materialov s podobnimi lastnostmi, ki jo postavimo pod elastično kompresijsko obvezo ali nogavico, bistveno zmanjšuje venski zastoj v okolici, ker pri gibanju (hoji) deluje kot dodatna periferna črpalka, ki iztiska vensko kri in lajša dotok sveže arterijske. Tako se pospešuje celjenje razjede. S kompresijsko obvezo oskrbujemo tudi rane in poškodbe, ki se nagibajo k tvorbi hipertrofičnih brazgotin. Največkrat so v rabi po kirurški oskrbi opeklin. Kompresijske obveze, nogavice in drugi izdelki so enako uporabni pri oskrbi sklepov, npr. pri vnetjih, po poškodbah, po operativno itn.

Najpogostejše indikacije za zunanjo elastično kompresijo sodijo na področje flebologije in limfologije. Z milejšo zunanjo kompresijo se preventivno zmanjšuje možnost venskega ali mezgovnega zastoja predvsem v spodnjih okončinah; pri že prisotnem zastoju je pravilno dozirana kompresija sestavni del vsakega zdravljenja. Že dolgo časa se uporabljajo posebni elastični povoji ali medicinske elastične kompresijske nogavice. Ponudba in izbira medicinskih kompresijskih nogavic in drugih elastičnih materialov je v slovenskem prostoru kar velika. Zdravniki, farmacevti in ponudniki kompresijskih materialom imajo veliko znanja in izkušenj na tem področju. Svetovanje bolniku pri izbiri elastičnih nogavic je zelo pomembno, da dobi neustrezno nogavico, ki mu koristi. Ponujamo vam  bogate izbiro medicinskih kompresijskih nogavic in strokovno svetovanje.

KAKŠNE MEDICINSKE KOMPRESIJSKE NOGAVICE PONUJAJO PROIZVAJALCI?

Sodobne medicinske kompresijske nogavice morajo ustrezati vrsti zahtev. Proizvajalec mora začeti že pri izbiri materiala, prediva in niti, iz katerih so tkani oz. pleteni posamezni izdelki. Material naj ne bi povzročal alergijskih reakcij na koži, niti morajo biti dovolj tanke, da je končni izdelek estetsko sprejemljiv, prenesti mora barvanje in običajno vzdrževanje (pranje, sušenje), ob vsem tem pa zadostiti medicinskim kriterijem. Danes se največ uporabljajo prediva iz naravnega kavčuka – elastonidi ali iz poliuretanov – elastani, kot elastična jedra, ovita z različno izbiro tekstilnih ovojev. Tehnologije prediv so običajno skrivnosti proizvajalcev, ravno tako tudi tehnologije končnih izdelkov. Prav izbira materialov in tehnologija izdelave, ki je v vseh sodobnih tovarnah računalniško vodena in kontrolirana, omogočata izdelavo kvalitetnih medicinskih kompresijskih nogavic, ki ustrezajo naslednjim zahtevam:

  • enako morajo biti raztegljive v dve smeri (vzdolžni in prečni),
  • maksimalno kompresijo izvajajo periferno (tik nad gležnjem), centripetalno (navzgor) kompresija popušča,
  • kompresija mara biti merljiva v enotah za merjenje tlaka, nogavice pa razvrščene po kompresijski vrednosti,
  • proizvajalec mora zadostiti potrebam po izbiri (po dolžini, kompresijski vrednosti, velikosti ter barvah), usposobljen mora biti izdelati unikatne izdelke za posebne indikacije.

Prvemu pogoju – raztegljivosti v obe smeri – se zadosti s tehnologijo tkanja oz. pletenja s tremi nitmi v različnih smereh. Primerna raztegljivost v dveh smereh omogoča prilagajanje izdelka oblinam in tudi deformacijam noge.

Drugemu pogoju se zadosti s posebno tehnologijo izdelave nogavic. Skrivnost leži v nategu ali napetosti krožne niti pri pletenju različnih delov nogavice. Če je bila nit bolj nategnjena, bo nogavica v tem delu ožja, kompresija pa močnejša in obratno. Zato ima nogavica najmočnejšo kompresijo tik na gležnjem, navzgor pa le-ta upada in je, na primer, pri visoko stegenski nogavici še minimalna v predelu zgornjega dela stegna. Enako je pri hlačnih nogavicah. Izjema so posebni, praviloma unikatni izdelki, za katere se zahteva, da izvajajo kompresijo tudi v predelih enega ali obeh stegen ali celo medenice. Tako se zadosti fiziološkim potrebam usmerjanja venske krvi in limfe od periferije k srcu. Z elastično nogavico, ki temu pogoju ne ustreza, izvajamo nefiziološke kompresije, več ali manj enako močno vzdolž cele okončine, ki jo nogavica prekrije; to lahko vensko ali limfno praznitev celo ovira. Pri starejših, že pretegnjenih nogavicah te vrste so možna celo zažemanja ali povzročanje dodatnih zastojev. Enako se lahko zgodi pri neustrezni nastavitvi elastičnega povoja. To je pogost vzrok, da bolniki odklanjajo povijanje, še bolj pa nošenje neustreznih elastičnih nogavic. Povzročajo jim neprijetnosti, bolečine, včasih neenakomerno zatekanje noge in končno škodo, namesto koristi.

Kompresijska vrednost medicinskih elastičnih nogavic je daleč najpomembnejši parameter, ki ga mora bolnikovemu stanju primerno določiti zdravnik in nikakor ne more biti prepuščen bolniku. Po kompresijski vrednosti (razredu) so medicinske nogavice razvrščene v štiri oz. pet razredov in sicer: preventivne ter terapevtske – kompres. razreda l, II, III in IV. Vsakemu razredu ustreza točno določena kompresija, ki (merjena na mestu najmočnejšega pritiska, t.j. tik nad gležnjem) znaša:

 

razred                                                         kompresija v mm Hg                                                               v kP

preventivne                                             največ do 15.00                                                         največ do 2,0

kompr. razr. I                                           okrog 20,00                                                                       okrog 2,6

kompr.razr. II                                           okrog 30,00                                                                       okrog 3,7

kompr.razr. III                                          okrog 40,00                                                                       okrog 5,6

kompr.razr. IV                                         med 50 in 60,00                                                                   nad 7,5

V tabeli so navedena povprečja tlakov. Dovoljena so odstopanja za 5 mm Hg navzdol ali navzgor.

Dolžino nogavice oziroma višino, do katere naj sega, mora prav tako določiti zdravnik glede na bolnikovo stanje. Kadar gre za bolezenski proces, ki je v celoti omejen na golen, se bo odločil za dokolensko, v drugih primerih pa visoko nadkolensko ali celo hlačne nogavice. V Evropi so dogovorno sprejete oznake za posamične dolžine medicinskih kompresijskih nogavic in drugih kompresijskih izdelkov z dvema črkama, od katerih je prva vedno “A” in pomeni najnižjo točko (o meritvah podrobneje v posebnem poglavju), s črkami b, c, d, e, f, g so označene točke na nogah in črko m za pas. Potemtakem oznake pomenijo:

 

A-b (ali tudi A-b1) = nizko ali visoko nadgleženjsko nogavičko, ki pride v poštev manj v angiologiji, zato pa več v ortopediji

A-c = podkolenska medicinska nogavica

A-d = dokolenska medicinska nogavica

A-e = kolenska medicinska nogavica

A-f = nizka nadkolenska medicinska nogavica

A-g = visoka nadkolenska (ali stegenska) nogavica

A-m = hlačne nogavice (žabe)

 

Iz črk so sestavljene oznake tudi za druge izdelke, npr. za elastične kolenske ščitnike (šport, ortopedske in travmatološke indikacije).Z oznako d-f ali posebne, praviloma unikatne izdelke, npr. za hlačne nogavice za moške z razporkom z oznako a­m/h, enostranske hlačne nogavice z oznako a-m/e itn. Orientacija po teh oznakah je bistveno olajšana, če imamo pred seboj tabelo za določanje velikosti in dolžin medicinskih kompresijskih nogavic ali vsaj navaden obrazec za meritve in naročanje narejenega izdelka ali unikata.

Za ustrezno in medicinsko utemeljeno oskrbo bolnika z medicinskimi kompresijskimi nogavicami ne zadošča samo izbira po kompresijski vrednosti in dolžini, temveč mora biti individualno prilagojena velikosti.

Medicinske kompresijske nogavice za preventivo ter terapevtske kompresijskega razreda I se relativno lahko oblečejo, nogavice višjih kompres. razredov pa teže. Zato se praviloma izdelujejo spredaj odprte – “brez prstov”, razen v posebnih primerih. Spredaj odprte nogavice se oblačijo čez poseben copat iz blaga z zelo gladko površino.

Z opisano izbiro medicinskih nogavic je mogoče oskrbeti veliko bolnikov. So pa posamični primeri, pri katerih moramo upoštevati posebnosti, kot so zelo velike razlike med levo in desno nogo, hujše deformitete okončin itn.; tu ne ustreza nobena od standardnih velikosti. Zato se kompresijski pripomoček izdeluje tudi kot unikat po merah, poslanih v tovarno. Poleg medicinskih kompresijskih nogavic ponujajo izdelovalci tudi že omenjene elastične ščitnike za kolena ali gležnje, posebne elastične navleke za amputacijske krne ter kompresijske kratke in dolge rokavice za zgornje okončine. Za druga medicinska kompresijska oblačila priskrbijo elastično tkanino, iz katere šivajo pripomočke specializirani strokovnjaki (ortopedski tehniki) ali posebej priučene šivilje.

Na koncu omenimo, da kontrolo standarda, od pletiva do končnih izdelkov opravljajo posebne institucije. Zato ima vsaka ustrezno izdelana in kontrolirana nogavica ob oznaki proizvajalca poseben znak kontrole, velikosti in kompresijskega razreda. Unikatni izdelki so posebej označeni. Uporabnike na vse to opozarjamo zato, ker se med ponudniki kompresijskih nogavic pojavljajo tudi takšni, ki ponujajo neustrezne izdelke. Med medicinsko kompresijsko nogavico in t.i. elastično nogavico so lahko velike razlike. Morda ne po videzu, a zato v medicinski ustreznosti in ceni.

MERITVE IN DOLOČANJE VELIKOSTI

Meritve za medicinske kompresijske nogavice najlažje opravimo pri bolniku v stoječem položaju. Merilni pripomoček je navaden centimetrski trak, s katerim merimo obsege in dolžine noge. Vse izmerjene vrednosti vpisujemo v obrazec, kamor ob bolnikovih podatkih in morebitnih drugih naročilih zapišemo tudi kompresijsko vrednost. Na obrazec najprej vpišemo bolnikove podatke, priporočljivo je vpisati tudi diagnozo, posebno ko gre za naročilo unikatnega izdelka – izdelka narejenega po meri. Nato s kraticama vpišemo dolžino nogavice, npr. nadkolensko “A-f”, v rubriko o kompresijskem razredu vpišemo razred, npr. II. Vrednost meritev vnašamo v cm. Če bo bolnik uporabljal kompresijsko nogavico le za eno nogo, opravimo meritev le-te. Če pa bo nosil enaki na obeh nogah (par), opravimo meritve obeh, ločeno za levo in desno. Merimo najprej dolžine, in sicer vedno od izhodiščne točke “A”, to je mesta, kjer se peta dotika tal. Od te točke navzgor položimo merilni trak in odmerimo najprej razdaljo od točke “A” do točke “b”, ki je tik nad gležnji. To je običajno po obsegu najožji del noge. Nato odmerimo razdaljo do točke “bi“, ki označuje prehod goleni v odebelitev in je nekako na sredini med točkama “b” in “c”in tako po vrsti navzgor vse do najvišje točke, ki hkrati označuje dolžino nogavice. V našem primeru do točke “f”, ker smo predpisali nogavico dolžine A-F. Pomembno je le, da natančno določimo mesta meritve, ker v teh istih točka merimo obsege. Zato ne bo odveč, če si jih najprej označimo – začrtamo  po zunanji strani noge. Lokalizacijo točk A, b in b1 smo že omenili. Točka “c” označuje mesto največjega obsega goleni. Točka oz. obseg “d” je mesto največje zožitve goleni, tik pod kolenom, obseg “e” je nad kolenom, tik nad pogačico, praviloma najožje mesto stegna. Obseg “g” je najvišji in praviloma največji in poteka v višini dimelj. Nekako na sredini med njim in obsegom “e” je obseg oz. merilna točka “f”. Pri hlačnih nogavicah, posebno unikatnih ali takšnih, pri katerih želimo kompresijo tudi nad običajno, merimo tudi obsege bokov, medenice in pasu (točke “k”, “l” in “m”) ter ustrezne dolžine hlačnega dela, in sicer spredaj in zadaj.

Dolžino stopala merimo od izhodiščne točke “A” proti prstom. Če naročamo spredaj zaprto nogavico (npr. kompresijske vrednosti l), naj bo izmerjena dolžina stopala s prsti. Ko pa naročamo spredaj odprto nogavico(“brez prstov”), pa odmerimo le dolžino od točke “A” do baze palca.

Potem ko smo izmerili in vpisali dolžine, začnemo meriti obsege, in sicer v vseh prej označenih točkah. Merilni trak naj bo pri tem narahlo položen in naj se ne “zaje” v kožo. Da bi določili res ustrezno velikost nogavice, priporočamo meritve pri hospitaliziranem bolniku v postelji zjutraj. Sicer pa namestitev elastičnega povoja, zjutraj v postelji, preden bolnik vstane. Bolnik pride na meritve s povito nogo z elastičnim povojem. To je posebej pomembno pri bolnikih s hujšim nagnjenjem k edemom (limfedemi, postrombotski sindromi).

Dveh merilnih nivojev oz. obsegov doslej nismo omenili. To sta obsega “a” in “h”. Prvi je obseg stopala tik za prsti, do koder pač sega spredaj odprta nogavica. Obseg “h” je obseg čez nart stopala in peto (glej risbo!), in sicer v pokrčenem položaju stopala.

 

KDAJ IN KAKO BOLNIKU PRIPOROČIMO OZIROMA PREDPIŠEMO NOGAVICE?

Če se v odgovoru omejimo le na medicinske kompresijske nogavice in pustimo druga kompresijska oblačila, potem lahko rečemo, da domala v vseh primerih perifernih motenj venske ali limfne cirkulacije, ki pogojujejo venski ali mezgovni zastoj. Pri presoji kakšne nogavice pa nas vodi ugotovljeno bolnikovo stanje.

Preventivnih medicinskih kompresijskih nogavic ali hlačnih nogavic, ki so pri bolnicah bolj priljubljene, zdravnik ne predpiše, temveč le priporoči. Za nabavo se lahko odloči tudi bolnik sam ali po nasvetu medicinskega delavca, sestre, zdravnika, farmacevta. Bolniku je prepuščena tudi izbira velikosti, ker so ti izdelki, kot že omenjeno, izdelani po standardih za navadne nogavice ali hlačne nogavice in označeni s številkami, ki jih ljudje, posebno ženske, dobro poznajo.

 

Priporočamo jih:

  • Vsem osebam, ki opravljajo delo stoje, v pasivnih položajih ali z malo gibanja, a nagibajo k zatekanju nog ali že imajo začetne objektivne znake motenj venske ali mezgovne praznitve.
  • Vsem osebam, pri katerih je pričakovati slabšanje venske in mezgovne praznitve iz spodnjih okončin, npr. nosečnicam v začetnih obdobjih težav, osebam, ki so končale zdravljenje (sklerozacijsko ali operativno) krčnih žil in njihovo stanje ne terja izdatnejše kompresije.
  • V drugih primerih, ki jih ugotovi zdravnik.

Tudi za nošenje preventivnih nogavic velja pravilo, da jih oseba nosi ves čas, razen med počitkom (čez noč).

Terapevtske medicinske kompresijske nogavice zdravnik predpiše praviloma na posebnem obrazcu. Pri tem določi nujno potrebno dolžino nogavice; dokolensko, nadkolensko nizko ali visoko, ev. hlačne idr. z že ustaljenimi oznakami. Odločitev sloni na ugotovitvi stanja in presoji, do kod je kompresija okončine nujna, upoštevajoč pri tem naj vsaj zmerna kompresija sega. še 15 cm nad prizadeto mesto. Meritve se začno vedno od stopala navzgor. Zdravnik določi tudi kompresijsko vrednost (razred), opirajoč se na ugotovljeno patološko stanje ter hermodinamske razmere v prizadeti okončini.

 

Kompresijske nogavice kompres. razreda I predpiše kot pripomoček osebam z lažjo obliko, predvsem mrežastih varic, pri začetnih varicah, močnejšemu nagnjenju k zatekanju in v podobnih primerih, ko po njegovi presoji preventivne nogavice ne ustrezajo več. S tem kompresijskim razredom lahko zamenja tudi nogavice kompres. razreda II pri posebej občutljivih osebah s slabo periferno cirkulacijo (hipotenzivne osebe, bolniki s periferno arterijsko insufienco, nekaterimi mikrovaskulopatijami ali nevrološkimi motnjami), pri katerih povzroča močnejša kompresija bolečine.

Nogavice kompres. razreda II lahko zamenjajo elastični kompresijski povoj. Z drugimi besedami – povsod tam, kjer zdravnik presodi, da bi moral bolnik okončino povijati, lahko priporoči takšne nogavice. Pri bolnikih po operacijah varic ali operativni sanaciji kronične venske insuficience zmerne stopnje, v času sklerozacijskega zdravljenja ali kombiniranega zdravljenja, manjših venskih razjed, varikoflebitisov, indurativnih postflebitičnih sprememb manjšega obsega, limf edemih I. in zgodnje ll. stopnje ter vseh drugih zatekanjih, med katerimi so pomembnejša posttravmatska in postoperativna v travmatologiji in ortopediji.

Nogavice kompres. razreda III se priporočajo že redkeje , in sicer pri bolnikih s posledičnimi, praviloma zapuščenimi stanji, z značilnimi trajnimi edemi, induracijami in ev. ulceracijami. Med temi indikacijami je na prvem mestu t.i. post trombotski sindrom, limf edemi ali flebolinfedemi II. stopnje. Nogavice tega razreda se morajo pogosto naročati tudi kot unikati-po meri, čeprav je standardna izbira velikosti kar bogata.

Nogavice kompres. razreda IV se skoraj vedno izdelujejo po meri in kot unikati. V poštev pridejo le pri zelo napredovalnih edemih, predvsem po limfostazi – limfedem III. stopnje.

Meritve opravi usposobljeno medicinsko osebje. Bolnik si v lekarni ali v specializirani prodajalni   izbere izdelek, ki mu je najbolj všeč in je medicinsko ustrezen.

BOLNIK NAJ BO POUČEN

Za vsak medicinski pripomoček ali ortopedski izdelek, ki ga mora bolnik uporabljati, ne zadostujeta le znanje in vestnost zdravnika, ki je pripomoček priporočil ali natančno predpisal. Nujna sta kvaliteten izdelek, zares prilagojen bolnikovemu delu telesa, in seznanitev bolnika o tem kako bo pripomoček uporabljal, negoval in vzdrževal. Le to mora v večji meri prevzeti osebje, ki bolnika z izdelkom oskrbi.

Farmacevti, farmacevtski tehniki, fizioterapevti, med. sestre in drugi, ki se z oskrbo ukvarjajo, morajo natančno poznati medicinske značilnosti izdelkov, s katerimi oskrbujejo bolnike. Vse te značilnosti so vidno zapisane na vsakem izdelku, na primer sestava prediva, kompresijski razred, dolžina, velikost idr. Bolnika morajo poučiti o tem, kako bo pripomoček uporabljal in vzdrževal. Vsa ta navodila so običajno priložena v originalnemu izdelku, toda nanje morajo opozoriti. Na primer na preprosto, a pomembno zadevo, da se kompresijska nogavica ne oblači tako, da se jo nateguje za zgornji rob od prstov čez vso okončino, saj bi tako nogavico kar hitro raztegnili. Nogavica se pač zaviha navzven vse do pete in najprej obuje stopalo. Nato se postopoma obrača in bolj polaga, kot razteguje, na golen in postopoma navzgor. Pri tem je treba opozoriti ali celo pokazati, kako se uporablja copat za oblačenje nogavic, s katerim mora biti bolnik opremljen. Priporoča se tudi raba gumijastih rokavic, ker je oblačenje z rokavicami lažje, manj je tudi nevarnosti, da bi nogavico poškodovali z nohti. Vsekakor pa mora imeti ponudnik medicinskih kompresijskih nogavicami dobro, kvalitetno in cenovno dostopno izbero.

V naši brezplačni svetovalnici dobite nasvet strokovnjaka glede vaših težav z gibanjem. Svetujemo vam pri izbiri ustreznega pripomočka, ki vam bo omilil bolečino in omogočal aktivno življenje.
Svetovalnica